Om at holde hovedet varmt



Egentlig havde de fleste vel efterhånden vænnet sig til at betragte vinteren som et forlænget, gråmeleret efterår og vinket farvel til snedriver og tænderklaprende temperaturer i lange (skøjte)baner. Selv om tanken om den globale opvarmning kan få det til at løbe en koldt ned ad ryggen, er der ikke den fjerneste grund til det i øjeblikket. Dels er der trøstende læsning at hente i vejrudsigten, dels er sagen den, som Kim Larsen påpegede i sin tid, at Det er en kold tid, som vi lever i, alle går rundt og fryser – bortset fra mig, som er den huldsalige ejer af en ushanka, jævnfør ovenstående selvportræt.

Med en ushanka på hovedet er det ganske enkelt umuligt at fryse om samme

I folkemunde går denne ypperlige hovedbeklædning under betegnelsen Doktor Zivago-hat, hvilket ikke huer mig, om jeg så må sige, lige som jeg heller ikke bryder mig om, når de brede masser taler om Mozarts Elvira Madigan, når de mener andanten i hans klaverkoncert nr. 21 i C-dur. Hverken Doktor Zivago eller Omar Sharif havde lod og del i ushankaens historie, lige så lidt som Mozart af gode grunde kan have haft nogen anelse om, hvem i alverden Elvira Madigan var.

I modsætning til den hue, Omar Sharif bar i filmen om Doktor Zivago, er ushankaen en pelshue med øreklapper, der som udgangspunkt er bundet sammen over huen, men som, når vejret og kulden tilsiger det, kan løsnes og i stedet bindes sammen under hagen, så man blandt andet undgår, at ørerne falder af i frostvejr. Med en ushanka på hovedet er det ganske enkelt umuligt at fryse om samme. Derudover har ushankaen den store fordel, at kombinationen hat og briller ikke som med en traditionel blød herrehat med skygge får én til at ligne en revyskuespiller på ABC Teatret anno 1963, men allerhøjst en spion, der er kommet ind fra kulden.

Det er en almindeligt udbredt opfattelse, at ushankaen er en russisk opfindelse, men det er en sandhed med modifikationer. Under vinterkrigen mellem Sovjetunionen og Finland umiddelbart inden 2. verdenskrig døde adskillige sovjetiske soldater af kulde på grund af utilstrækkeligt udstyr. De finske soldater var derimod langt bedre stillet, blandt andet fordi de var udstyret med en såkaldt turkislakki M39 (som var en videreudvikling af turkislakki M36). Det var den hue, den sovjetiske hær efter vinterkrigen kopierede og forbedrede og herefter kaldte en ushanka. Det var dog kun officererne, der blev udstyret med ushankaer af bisampels, mens menige soldater måtte tage til takke med tarveligere pelstyper.

For at undgå beskyldninger om hovmod skal jeg undlade at komme ind på min egen ushankas pelsmæssige herkomst, men blot konstatere at den uden konkurrence overgår enhver anden hovedbeklædning i januar.

Kategori: ,. Bookmark permalink.

12 svar på Om at holde hovedet varmt

  1. Eric Bentzen skriver:

    Igen imponerer du med din viden om herreekvipering. Jeg nøjes (indtil videre) med tophuen, som kan være under cykelhjelmen.

  2. Uffe Jerner skriver:

    @Eric Bentzen: Fair nok – det vil formentlig også være forbundet med visse vanskeligheder at opdrive en cykelhjelm, der kan rumme en ushanka :)

  3. capac skriver:

    Så meget er sikkert: Det er ikke kattepels...

  4. Erik Hulegaard skriver:

    Hedengangne Stig Lommer kunne nok have brugt en ushanka, medens Kjeld P. fik varmen på anden vis i den iskolde januar 1963. Det samme kunne Richard Burton i Berlin, og jeg selv fire år senere nogle iskolde januardage i det delte Berlin.

    En del år senere fik jeg syet en model hos (nu nedlagt) pelsforretning i København og forstår til fulde din begejstring for "hovedsagen".

  5. Uffe Jerner skriver:

    @Erik Hulegaard: Forhåbentlig er din skræddersyede ushanka hverken ned- eller henlagt. Der er måske oven i købet basis for en forening til ushankaens fremme?

  6. Erik Hulegaard skriver:

    Den januar-kolde sandhed er, at min originale ushanka forsvandt under mystiske omstændigheder (causa repudium) en del år senere.

    Min nuværende kaninpels-ushanka-lignende hat (købt i US overskudslager og mrk. USSR i foret) kvalificerer i anstændighedens navn ikke til fuldt foreningsmedlemskab, maximalt hvilende medlem ;-)

  7. Uffe Jerner skriver:

    @Erik Hulegaard: Det gør mig ondt at høre om den stolte hovedbeklædnings skæbne, men vi er ikke dem, der snobber, og kaninpels varmer vel lige så godt :)

  8. Ellen skriver:

    Jeg ville ønske, at flere mænd havde det som dig. Mange jeg kender ville nægte at tage en sådan (eller en anden slags) hovedbeklædning på med den dårlige undskyldning, at de vil se dumme ud. Det er ikke fordi jeg med det mener, du ser dum ud - og det vigtigste er at holde hovedet koldt ved at holde det varmt.
    Når jeg i min ungdoms (eller barndoms) dårskab sagde til min mor, at jeg ikke ville have et eller andet på, fordi jeg "så dum ud", sagde hun, at det dummeste er at blive syg pga. forfængelighed.

  9. Uffe Jerner skriver:

    @Ellen: Der kan man bare se! Det er aldrig faldet mig ind, at huen skulle have den omtalte skæmmende effekt – tværtimod forekommer det mig i al beskedenhed, at den optimerer mit udseende :) Omvendt vægrer jeg mig af forfængelighedsgrunde ved at iføre mig det, der nu kaldes en beanie – altså en tophue uden top.

  10. Dax2 skriver:

    Minkavlerne ville måske kunne finde et nyt marked her?

  11. Uffe Jerner skriver:

    @Dax2: Måske – det bliver uden min billigelse ...

Skriv en kommentar