Egentlig havde jeg et udmærket job som forlagsredaktør, hvor jeg beskæftigede mig med noget, der morede mig, og som jeg syntes, at jeg ikke var helt dårlig til. Jeg var 32 år og havde for længst opgivet drømmen om at komme til at arbejde med radio. Jeg var fuldstændig overbevist om, at det var i forlagsbranchen, jeg hørte hjemme; det var her, jeg skulle fortsætte med at boltre mig resten af min tid på denne planet. Men en dag, da jeg sad i forlagets kantine og spiste frokost, lå der en avis, som nogen havde efterladt på en stol, og da jeg ikke havde andet selskab, tog jeg den op for at skimme overskrifterne. På en af de sidste sider faldt blikket på opslaget:
Det var det stillingsopslag, der genoplivede min skrinlagte radiodrøm og fik mig til at skrive en ansøgning – bare for at se, hvad der skete. Jeg forestillede mig, at stillingerne allerede reelt var besat internt, og opslaget bare var en formalitet, for stillinger i det offentlige kunne ikke besættes uden opslag, det vidste enhver. Jeg fik da også afslag i første omgang, for jeg havde gættet rigtigt i min antagelse om de allerede besatte stillinger, opdagede jeg senere. Men et halvt år efter afslaget modtog jeg invitationen til mikrofonprøve under henvisning til, at man havde noteret sig min interesse.
Efter den veloverståede mikrofonprøve skulle jeg nu til den 'nærmere samtale', jeg var blevet stillet i udsigt. Det måtte være her, jeg skulle demonstrere 'En bred, god orientering inden for samfunds- og kulturliv i vid forstand', som der stod i opslaget. Det mente jeg nok, at jeg med lidt god vilje kunne honorere. Men jeg havde et svagt punkt: klassisk musik, som jeg havde en klar fornemmelse af, at der ville blive lagt vægt på. Jeg var ikke vokset op i et hjem med klaver, men med radiogrammofon, og det var ikke ligefrem Wagner og Stravinsky, der fandt vej til pladespilleren. Min sporadiske viden om klassisk musik begrænsede sig til, hvad man tilfældigvis bliver præsenteret for i gymnasiets musiktimer. Jeg gik derfor op på biblioteket og hjemførte en bog om musikkens historie, som ikke var alt for tyk, og som jeg pløjede igennem dagen og natten før, jeg skulle til samtale.
Jeg var ikke vokset op i et hjem med klaver, men med radiogrammofon, og det var ikke ligefrem Wagner og Stravinsky, der fandt vej til pladespilleren
Da jeg trådte ind i mødelokalet, sad der to kvinder og tre alvorligt udseende mænd, hvoraf den ene var chefen for udsendelsesredaktionen. Efter at præsentationen var overstået – jeg bemærkede til min lettelse, at vi ikke længere var Des – begyndte panelet at bombardere mig med spørgsmål om alt fra litteraturhistorie til samfundsforhold og indenrigspolitik. De stillede også et par spidsfindige spørgsmål om indholdet af forskellige programmer på P1 for at finde ud af, om jeg overhovedet hørte radio, men det var selvfølgelig en smal sag, for det havde jeg nærmest gjort i døgndrift de seneste to uger.Så langt, så godt. Men nu var vi nået til det ømme punkt. Chefen lænede sig ind over bordet og spurgte med sin sonore stemme og et smil, som ikke var frit for at være en anelse sardonisk:
– Hvor vil du placere Schumann i musikhistorien?
Jeg så på ham, som om jeg var forundret over, at han kunne finde på at spørge om noget så indlysende, og svarede så med et strejf af overbærenhed, idet jeg sendte min biblioteksbog en venlig tanke:
– Han er senromantiker.
Det var formentlig det svar, der gjorde udslaget og sikrede mig den endelige adgang til at sige noget i radioen, selv om jeg på sin vis havde snydt på vægten.
Det betød, at jeg ikke havde lyst til at sige mit gode, velbetalte job på forlaget op. Der kunne gå år, inden der blev en fast stilling ledig, og i min forholdsvis fremskredne alder havde jeg faste udgifter hver måned. Der blev derfor indgået en aftale om, at jeg indtil videre kun fik aftenvagter bortset fra weekenden, så jeg kunne passe mit forlagsjob om dagen. Jeg havde med andre ord to fuldtidsjobs og havde i realiteten aldrig fri. Det holdt jeg til i et år, indtil jeg måtte indse, at jeg var nødt til at træffe et valg. Der var stadig ingen fast stilling i sigte, men jeg tog chancen og sagde farvel til forlaget, og først halvandet år senere kunne jeg ånde lettet op og kalde mig udsendelsesleder.
1. Mikrofonprøven