Listen herunder over min mentale færden i januar er ikke fuldstændig. Det er kun højdepunkterne, jeg har ført til protokols til støtte for hukommelsen, så jeg har noget at falde tilbage på, hvis jeg skulle kede mig.
Men jeg har lyst til at fremhæve Tom Buk-Swientys fremragende dokumentariske bog Berlin brænder, der skildrer de sidste år af 2. verdenskrig. Bogen bygger på hidtil upubliceret materiale, herunder efterladte breve og personlige beretninger. To af hovedpersonerne er journalisterne Paul E. Stemann fra Berlingske Tidende og Arild Hvidtfeldt fra Socialdemokraten, som begge var udstationeret i Berlin under krigens sidste år og oplevede de allieredes bombetogter og byens endelige fald på nært hold. Også den danske diplomat Frederik Holck Colding, der ankom til Berlin i 1944, spiller en vigtig rolle i bogen. Han blev nære venner med de danske korrespondenter, og hans private breve, som indtil nu har været klausuleret, bidrager til at belyse de dramatiske begivenheder. Det er rystende læsning, der giver indblik i de rædsler, berlinerne oplevede, og de ekstremt vanskelige vilkår, danskerne arbejdede under.
DKsyd har optaget et foredrag af Buk-Swienty om bogen. Det kan ses her. Mere om bogen og baggrunden for dens tilblivelse i denne omfattende og detaljerede anmeldelse.
Stine Ellerbæk: En skov at fare vild i
Roman
Lisbeth Wulff og Rasmus Botoft: Kattens bog – en hyldest
Sayaka Murata: Døgnkioskmennesket
Roman
Benn Q. Holm: Lyset svinder
Roman
Tom Buk-Swienty: Berlin brænder
– Historien om fire danskere, som oplevede Det Tredje Riges undergang, mens de med livet som indsats skrev verdenshistorie
SET:
The Bear
Tv-serie på Disney+, 3 sæsoner
C.B. Strike
Tv-serie på dr.dk og Max, 4 sæsoner
Skilsmisseadvokaterne
Tv-serie på dr.dk, 4 sæsoner
Juror #2
Thriller på Max
Bag om 'Berlin brænder' - en aften med Tom Buk-Swienty
Udsendelse på DKsyd, kan ses på YouTube
HØRT:
Damerne først
Ugentligt program lørdage 13.03 på P1, kan desuden streames på DR Lyd
I ØVRIGT:
The New York Times: Kyle MacLachlan: How David Lynch Invented Me
Wallpaper: A timeline of David Lynch’s dreamlike perfume commercials, from Calvin Klein to Gucci
GQ: Why You Might Want to Drink More Coffee in 2025
Rune Lykkeberg: Fem faser af Trump-revolutionen og meningen med livet
Wallpaper: Armani Privé celebrates 20 years with a glittering show staged at the house’s opulent new Paris palazzo
Blogejeren har således delagtiggjort læseren i en nærmest copy+paste fyldig version fra sin digitale januar kulturkalender 2025. Det – til glæde for læseren – og ikke mindst for egen digitale dagbog, som mange (fornuftsbetonede) seniorer mere eller mindre detaljeret noterer, så man efterfølgende, enten ved digital søgning eller ved egen cerebral søgning, kan genkalde begivenheder af fysisk eller leksikalt art eller anden ”tændsats”.
Interessen for Berlin deles. Det gælder også en stille glæde ved at erfare Tom Buk-Swientys beskrivende evner. Men også matriklens animalske midtpunkt Hannibal er blevet tilgodeset: Lisbeth Wulff og Rasmus Botoft: Kattens bog.
Og så naturligvis noget fra ”Trump Land”; en del, sandsynligvis voldsomt mange, ville gerne se ham Lynch(et).
@Erik Hulegaard: Tak for interessen og karakteristikken. Som nævnt er listen mest til eget brug, men kan andre finde inspiration i den, er de meget velkomne. At jeg eventuelt samtidig stiller tvivlsomme præferencer til skue, må jeg tage med.
Tusind tak for den anbefaling - den vil jeg sætte på ønskelisten.
Jeg har de sidste 7-8 år, dog ikke uafbrudt, læst de samlede dagbøger og breve af Käthe Kollwitz, den første kvindelige professor på det preussiske kunstakademi, hvis værker indtil 23 februar kan ses i en særudstilling på SMK. Kejser Wilhelm skulle angiveligt have hadet hende som pesten pga hendes komplet utilslørede fremstillinger af den sociale nød i Berlins arbejderkvarterer. Tidsperioden i dagbøgerne spænder fra 1900 - 1945 og det er lige dele interessant og gruopvækkende at læse hvor lig den tidsperiode er med vores egen. Igennem alt dette står Käthe Kollwitz for mig som et fyrtårn af medfølelse og empati, hvilket jeg vælger at tage som en påmindelse om, i dette for vor verden så svære tider, aldrig at give køb på.
@Henriette: Så vil jeg til gengæld kvittere for at gøre opmærksom på SMK's særudstilling, som jeg ikke har hæftet mig ved. Mit kendskab til Käthe Kollwitz er overfladisk, men når jeg hører navnet, bliver jeg mindet om hendes dystre grafik og tegninger, som jeg nok var for ung til at værdsætte. Det er noteret, at hun skal have en chance til inden den 23. februar. Tak!
Det er en god ide at bruge bloggen som dagbog. Offentlig, ganske vist, men hvad du nævner her, er dog uskyldige sager, som vel næppe kan støde nogen, men derimod inspirere os andre til ny læsning, kigning (!?) eller lytning, så tak for det
Jeg er måske især spændt på at se hvad meningen med livet er! Den er der mange der i tidens løb har forsøgt at finde, men det er åbenbart lykkedes Rune Lykkeberg 😊
@Ellen: Jeg lover at være meget omhyggelig med at holde de slibrige detaljer for mig selv. Med hensyn til meningen med livet, må jeg skuffe dig, hvis du ikke abonnerer på Information, for det har Rune Lykkeberg ikke selv nogen mening om, men citerer den amerikanske science fiction-forfatter Kim Stanley Robinson i en artikel, som desværre ligger bag en betalingsmur. Men jeg kan afsløre, at det drejer sig om at blive klogere af klimakrisen.
Det er en uskik at linke til låste artikler, og det gør jeg heller ikke som udgangspunkt uden at gøre opmærksom på det, men det meste af ovenstående link er frit tilgængeligt.