Mænd, kvinder, karry og kødgryderNu, hvor vi er på vej ind ind i de rustikke og solide middagsretters årstid, kommer jeg til at tænke tilbage på mit arbejdslivs forskeliige kantiner, hvoraf en af dem i en periode – stik imod alle naturlove – faktisk var fortræffelig. Maden var sund, lækker og veltilberedt hver dag, der blev lavet mad efter kendte kokkes opskrifter og udtænkt eksotiske temauger. I det hele taget blev der udfoldet en mundvandsfremkaldende opfindsomhed, man ikke havde troet mulig i en virksomhedskantine. Den kolde afdeling bestod af salater så fantasifulde og komplekse, at man kun ville kaste sig ud i at kreere noget, der lignede, hvis man havde sat sig for at vinde Maddysten, og førstepræmien var en tv-pakke, hvori der ikke indgik madprogrammer og -konkurrencer. Frokosten var kort sagt et af dagens højdepunkter for flertallet af ansatte, det vil sige mange.

Er det kødgryderne, der med deres kalden minder mændene om barndommens allesteds-
nærværende mødre?

Til daglig var kønsfordelingen mellem sultne kolleger nogenlunde fifty-fifty i den kolde og den varme afdeling, og almindeligvis gled trafikken jævnt, så man ikke behøvede at stå og vente på at komme til. Men en sjælden gang imellem var det første, man fik øje på, når man trådte ind i kantineområdet, en endeløs kø, der snoede sig hid og did ved disken i den varme afdeling, og som kun bestod af utålmodige mænd, gamle som unge, med en tallerken i hånden. 'Boller i karry!' hviskede de til hinanden med blanke øjne og vippende bryn, og budskabet forplantede sig som en løbeild ned gennem rækken. Omvendt var der kun kvinder ved salatbaren på de dage, og det var ikke kun dem, der normalt plejede at stå foran én henne hos slagteren og sige: 'Jeg vil gerne have fem molekyler ekstra mager, usaltet, koffeinfri roastbeef i papirtynde skiver ...' Nej, det var kvinder i alle alders- og vægtklasser, der vendte ryggen til den mandlige kødrand og flokkedes om salaterne.

Måske afslører jeg min afgrundsdybe uvidenhed, men jeg vover alligevel spørgsmålet: Hvad har kvinder imod boller i karry, og hvorfor er det tilsyneladende det bedste, mænd ved? Er der en indlysende grund? Er det kødgryderne, der med deres kalden minder mændene om barndommens allestedsnærværende mødre og samtidig udgør en trussel mod moderne, emanciperede kvinder og får dem at flygte over til salatbordet, hvor de ikke risikerer, at nostalgiske mænd foreslår dem at skifte karrieren ud med en … kan man kalde det karry-ere?

Kategori: ,,. Bookmark permalink.

18 svar på Mænd, kvinder, karry og kødgryder

 1. Eric Bentzen skriver:

  "Karry-ere" - hehe!
  Jeg har også haft den usædvanlige oplevelse at opleve en fremragende virksomhedskantine. Desværre besøgte jeg den virksomhed temmelig sjældent.
  Sjællandske eksemplarer af det smukke køn vil jeg slet ikke kloge mig på, men her i huset spiser fruen gerne boller i karry. Hun laver bollerne, jeg laver resten og serverer selvfølgelig basmati-ris til.

 2. Uffe Jerner skriver:

  @Eric Bentzen: Jeg indrømmer gerne, at mit erfaringsgrundlag er spinkelt, og jeg vil da heller ikke afvise, at det muligvis bare er en kønsspecifik virksomhedskultur, der har været tale om.

  Det lyder som en glimrende arbejdsdeling, I har udviklet!

 3. Henriette skriver:

  Ja, jeg har svært ved at hjælpe, for jeg elsker selv boller i karry, men laver det sjældent, da jeg finder retten tidskrævende, hvis den skal have en vis kvalitet.
  Måske er jeg bare ikke en typisk repræsentant for det kvindelige køn, jeg er både republikaner og elsker boller i karry. Måske skyldes det, at jeg er vokset op med en enlig far og to brødre, hvem ved? :-)

 4. Ellen skriver:

  Disse to kvinder herover er da vistnok de første jeg har hørt om, der kan lide boller i karry. Jeg selv har det virkelig stramt med det, skal jeg blankt indrømme, så hvis John vil have det, må han selv lave det, og det kan han ikke - men han holder meget af det.
  Vi havde en suverænt god kantine på min arbejdsplads - folk udefra sørgede for at lægge deres besøg, så det passede med, at de kunne komme med som frokostgæster.
  Boller i karry serverede de dog aldrig. Heldigvis, men jeg vil gætte på, at havde det været tilfældet, ville kønsfordelingen have været som i din.

 5. Uffe Jerner skriver:

  @Henriette: Godt at høre – mangfoldigheden længe leve! Jeg tror nu ikke, der kan påvises nogen sammenhæng mellem royalisme og boller i karry :)

 6. Uffe Jerner skriver:

  @Ellen: Jeg er glad for, at du kan understøtte mine iagttagelser, men det kunne være interessant at vide, hvorfor der tegner sig dette mønster. Gad vidst, hvor John går hen, når han får en boller-i-karry-craving :)

 7. Erik Hulegaard skriver:

  Eksotiske temauger, kolde jomfruer og i det hele taget mundvandsfremkaldende opfindsomhed er selvklart kulinarisk stimulerende. Medens stofservietten mrk."navn" og "lønramme" foldes sammen, tænkes på daværende prisniveau(?).

  Og så vil jeg gætte på (kan selvfølgelig tage helt fejl), at kødranden af mænd med sultne blikke, tomme tallerkner og (forholdsvist) rent bestik i behørigt afstand fra det smukke køn med de sunde kostvaner udvekslede den ældgamle vittighed "hvorfor er kineserne gule?", medens de ventede på deres boller i karry.

 8. Madame skriver:

  Jeg vil sige som Henriette, at jeg elsker boller i karry :-) Og ind imellem kan man godt snyde lidt og fx købe Irma lækre økologiske udgave.

 9. Uffe Jerner skriver:

  @Erik Hulegaard: Jeg husker ikke prisniveauet, men eftersom jeg ikke har hæftet mig ved det, har det formentlig været ganske rimeligt.

  Med beskæmmelse må jeg vedgå, at jeg ikke kendte den omtalte vittighed. Men Google er min ven, så nu er jeg beriget!

 10. Uffe Jerner skriver:

  @Madame: Åh ja – måske er det også svaret på det spørgsmål, jeg stillede Ellen lidt højere oppe i tråden :)

 11. capac skriver:

  Måske flygtede kvinderne over til salaten for at undgå "sex-chikane" i den store mandekø? Jeg ved godt, at den ligger lige til højrebenet (eller er det radikalevenstrebenet), men alligevel...

 12. Uffe Jerner skriver:

  @capac: Selvfølgelig, dér har vi forklaringen! Måske er det værd at bemærke, at det åbenbart kun var boller i karry, der formåede at opildne mændene til upassende adfærd og skræmme kvinderne over til salatbuffeten :)

 13. Lene skriver:

  Jeg melder mig som en kvinde, der elsker boller i karry. Men jeg ville aldrig vælge den i vores kantine, fordi jeg ikke har lyst til varm mad til frokost, der vil jeg heller have salat :-) Så måske er det også en forklaring? I vores kantine er der alenlang kø, når der er tarteletter med høns i asparges og det er unge som gamle, kvinder som mænd.

 14. Uffe Jerner skriver:

  @Lene: God forklaring på mysteriet! Jeg kan sagtens forestille mig, at det samme fænomen gør sig gældende, når der er tarteletter på menuen :)

 15. capac skriver:

  Uffe. Alene navnet på retten "boller i karry" er nærmest upassende og giver sikkert visse mandspersoner de helt forkerte tanker (med dertil hørende handlinger) og skræmmer kvinderne over i salatens vold.

 16. Uffe Jerner skriver:

  @capac: Ja, man bliver nok nødt til for fremtiden at forbyde mænd adgang til virksomhedskantinerne for en sikkerheds skyld.

 17. Henny Stewart skriver:

  Nu prøver jeg at kommentere igen. Mine kommentarer her hos dig forsvinder normalt ud i cyberspace. Jeg, et hunkønsvæsen, elsker, elsker boller i karry.

 18. Uffe Jerner skriver:

  @Henny Stewart: Din kærlighed til boller i karry er noteret :)

  Jeg skal ikke kunne sige, hvor dine tidligere kommentarer er blevet af. Jeg har ikke hørt om det før, så jeg håber, det ikke sker igen.

Skriv en kommentar