Herremode, stil og påklædning er ikke noget, der fylder meget i de fleste mænds bevidsthed – især ikke på vore breddegrader. Det er klart, at sådan som kønsrollefordelingen har været i århundreder, er det vigtigere for mænd (altså voksne mænd i familiefar-alderen og derover, ikke teenagere og diskoteksgængere), at tøj er praktisk, end at det ser godt ud. Det anses for feminint at interessere sig for den æstetiske side af sagen, så det er ikke så underligt, at modeindustrien altid har koncentreret sig om kvindetøj.
Det er tydeligvis aldeles ubekvemt at have på, og det bliver ikke bedre af, at man dropper sokkerne
Men herremode findes, og designeren Thom Browne er først og fremmest kendt for sit herretøj. Det var ham, der i begyndelsen af nullerne fik den malabariske idé, at et jakkesæt stik imod al sund fornuft skulle se ud, som om det var alt for lille. Selv om mode og fornuft alle dage har været inkommensurable størrelser, kan man undre sig over, at det lykkedes ham at prakke store dele af tøjindustrien og dens aftagere det krympede jakkesæt på. Det er tydeligvis aldeles ubekvemt at have på, og det bliver ikke bedre af, at man dropper sokkerne, som det ses på billedet, men idéen er nu gået over i historien som banebrydende design og redefinering af moderne skræddersyning med det resultat, at den hæslige slimfit-stil, hvor det hele strammer, stadig hærger bybilledet. Noget tyder dog på, at slimfit så småt er ved at blive afløst af oversize, hvor alting er for stort og får en til at ligne Dumpe fra Snehvide og de syv små dværge eller en sæk kartofler, der er stoppet forkert. Med andre ord har man i øjeblikket valget mellem pest og kolera.Når jeg bringer emnet på bane, er det, fordi en af verdens førende modebegivenheder inden for herremode i disse dage finder sted i den historiske renæssancefæstning Fortezza da Basso i Firenze. Pitti Uomo bliver afviklet to gange om året og afholdes nu for 107. gang, hvor designere og tøjforretninger fremviser de nyeste kollektioner og modestrømninger inden for herretøj, -sko og -tilbehør. Det er også her, branchens øvrige forretningsfolk fester, drikker champagne, mingler, skaber forbindelser og udvider deres netværk.
Men det er ikke den officielle del af arrangementet, der er det mest spændende ved Pitti Uomo, for der sker som bekendt sjældent noget opsigtsvækende nyt inden for herremode a la Thom Brownes stumpede bukser og jakkeærmer. Men messen tiltrækker til gengæld alverdens tilskuere i form af forfængelige mænd, influencere og andre instagramkontoindehavere, der nyder at maje sig ud og føre sig frem i de vildeste antræk. Gaden omkring Fortezza Da Basso er derfor forvandlet til en catwalk i sig selv, og her bliver der ikke nødvendigvis taget hensyn til førende trends. Fantasien er den vigtigste rettesnor for de ekshibitionistiske messegæster, der meget rammende kaldes for peacocks. Desværre har jeg aldrig selv haft fornøjelsen at overvære begivenheden, og det bliver nok heller aldrig til noget, men videooptagelserne er altid god underholdning. For en ordens skyld skal det nævnes, at man ind imellem også kan iagttage nydelige herrer, der ikke har noget påtrængende behov for at tiltrække sig opmærksomhed, men som bare har taget noget pænt tøj på, der sidder, som det skal, og hvor farver og mønstre er harmonisk afstemt.
* * *
Skulle man være faldet for Thom Browne-jakkesættet på billedet, kan det erhverves for sølle 19.246 kroner.Dagens irrelevante musikalske bonus
Generelt er danske mænds tøjsmag noget afslappet modsat f.eks. (især modne) svenske mænd, hvilket jeg ved et aktuelt besøg i broderlandet igen har fået bekræftet. Farvesammensætninger byder ofte på udfordringer og hvad angår f.eks. hovedbeklædning forekommer det også – hvis ”overhovedet” – at være lukket land. Næppe mange mænd er f.eks. klar over, hvad en fedora er, men det ved blogejeren.
Det burde vel være muligt at finde tid til et Firenze-smut. Jeg var der selv for en del år siden for at nyde læderproduktionen; ja selv Salvatore Ferragamo museum var en æstetisk nydelse for en maskulin person.
Om multitalentet med det italienske efternavn Ciccone stadig er Vogue, vides ikke, men italiensk i mange versioner er meget ofte både et syn og en lyd værd.
Peacocks - hehe, meget rammende.
Pudsigt nok viste John mig netop i går et billede af en (levende) model iført jakkesæt: "Hvorfor skal jakken stramme sådan? Det ser jo ud, som om man har taget på!".
Min meget tøjbevidste svigersøn køber næsten alt sit tøj hos Gieves & Hawkes på Savile Row, og på deres hjemmeside ser modellerne heldigvis ikke ud til at have for små jakker på. Mit barnebarn på 18 år er også temmelig bevidst om sin påklædning, og han har det fint med at have jakkesæt på - med vest og det hele.
Du er altså ikke alene, Uffe, men jeg tror der er langt imellem jer ligesindede 🙂
@Erik Hulegaard: Som hyppig sverigesfarer har jeg også noteret mig den markante forskel på danske og svenske mænds holdning til påklædning, og jeg iler derfor med at modificere mit kategoriske udsagn om herretøjsinteressen på de hjemlige breddegader.
Det er ligeledes med beskæmmelse, at jeg må vedgå, at jeg ikke kendte til eksistensen af et Salvatore Ferragamo-museum, men jeg har nu med interesse gransket hjemmesiden og nydt kameraturen gennem museet, hvor ikke mindst snabelskoene gjorde indtryk. Desuden har jeg i dagens anledning iført/påført mig et delikat Ferragamo-slips, som næppe er kreeret af The Shoemaker of the Stars himself, men ikke desto mindre besidder en elegance, der står mål med den, der præger mesterens damesko.
Madonnas gøren og laden uden for musikbranchen unddrager sig desværre min sparsomme paratviden.
@Ellen: Hatten/bowleren af for din svigersøn, der henlægger sine tøjindkøb til skrædderkunstens sidste bastion i London, og det varmer selvsagt mit anglofile hjerte, at også den unge generation har øje for kvaliteterne i et three piece suit.
Din mands fortørnelse over slimfit-moden er helt på sin plads i en tid, hvor over halvdelen af den voksne befolkning er overvægtig ...