Som nævnt så ofte før inkluderer min omfattende ignorance blandt andet billedkunst, som man ikke kan se, hvad forestiller. Måske er det derfor, jeg altid har været begejstret for Jack Vettriano, hvis værker kunstkritikere har kaldt følelsesmæssigt banale og teknisk kedelige, populistiske og uden kunstnerisk værdi, for man er aldrig i tvivl om, hvad motivet er på Vettrianos billeder.
Han døde den 1. marts, og når jeg først opdagede det midt på måneden, er det nok, fordi det ikke har interesseret avisernes anmeldere tilstrækkeligt til, at de har fundet det værd at beskæftige sig med. Det var helt tilfældigt, at jeg faldt over en nekrolog i New York Times, som hovedsagelig handler om Vettrianos mest berømte maleri The Singing Butler – det eneste billede, der for alvor opnåede international anerkendelse og blev solgt for et svimlende beløb.
Mit yndlingsbillede af Vettriano er Lazy Hazy Days, som ses herover: en mand i hvid skjorte cykler med en kvinde i en lang, rød kjole og højhælede sko på stangen. Det har været baggrundsbillede på alle mine mobiltelefoner siden min første iPhone, og jeg bliver aldrig træt af det. Derfor fraviger jeg undtagelsesvis mit s/h-koncept her på bloggen.
Hvis man ville, kunne man tolke det som et klart eksempel på kvinde-undertrykkende adfærd, men det vil jeg ikke
Baggrunden i maleriet er enkel og nedtonet, en lys himmel og et solbeskinnet landskab, som lader parret være i centrum. Den varme farvetone antyder, at det er en skøn sommerdag – en af de dage, hvor solen skinner mildt, og verden føles let.Manden er iført en klassisk hvid skjorte med opsmøgede ærmer, højtaljede bukser og en panamahat, som giver et strejf af en svunden tid. Det løsnede slips signalerer både afslappethed og elegance, et typisk træk ved Vettrianos mænd. At han cykler, samtidig med at han har kvinden siddende foran sig, viser både en spontanitet og en vis beskyttende gestus – han styrer, men hendes tilstedeværelse gør øjeblikket til noget særligt. Hvis man ville, kunne man tolke det som et klart eksempel på kvindeundertrykkende adfærd, men det vil jeg ikke.
Kvinden sidder ubekymret på cykelstangen i en lang rød, bølgende kjole, en stærk kontrast til mandens lyse skjorte. Den røde farve symboliserer passion, kærlighed og begær og understreger deres tætte bånd. Hun har højhælede sko på, som gør scenen mere drømmende end realistisk – det handler ikke om praktisk cykling, men om at give sig hen til øjeblikket.
Deres hoveder rører hinanden – maleriets mest intime detalje. De er fysisk tæt på hinanden, og selv uden at se deres ansigtsudtryk kan man fornemme ømheden og den tætte forbindelse; en kærlighed, der ikke er ny og usikker, men snarere tryg og harmonisk. Måske.
Maleriet kan ses som en fejring af kærlighedens ubekymrede og spontane sider. Der er en følelse af frihed – cyklen symboliserer bevægelse, eventyr og lethed, mens kvindens afslappede positur viser tillid og hengivenhed. Der er også en romantisk tidløshed i scenen, som giver beskueren en fornemmelse af nostalgi.
Vettrianos værker har ofte en underliggende fortælling. Er det et nyforelsket par, der oplever deres første sommer sammen, eller er de et veletableret par, der stadig har bevaret gnisten og legen?
Lazy Hazy Days indfanger en flygtig, men uforglemmelig følelse – et af de øjeblikke i livet, hvor alting føles perfekt, og hvor kærligheden er det eneste, der betyder noget.
Dagens irrelevante musikalske bonus
J.D. Salinger: Fanny & Zooey
Roman, 1961
New York, 1950’erne. Engang brillerede alle syv børn i familien Glass i radioen med deres vid og fremmelighed, men den tid er forbi. Familiens to yngste, Franny og Zooey, står på tærsklen til voksenlivet i den todelte roman, der foregår næsten udelukkende over et enkelt restaurantbesøg i en collegeby og nogle timer af en ualmindelig hverdag i en lejlighed på Manhattan.
Poul Madsen: Kongen fra Esbjerg
Politisk thriller, 2025
Efter en hård valgkamp bliver Bjørn Svendsen formand for Arbejderpartiet. Det var aldrig lykkes uden hans tro støtter: hustruen Caroline og barndomsvennen fra Esbjerg, Carsten West, som nu er chefredaktør på tabloidavisen Expressen og overbevist om, at han har føling med alt, hvad der rører sig på den politiske slagmark. Lige indtil der dukker meget belastende fotos af Bjørn op, taget til et halbal i Esbjerg for mange år siden.
Peter May: Sorthuset (The Blackhouse)
Kriminalroman, 2009
Politimanden Fin Macleod bliver sendt til Isle of Lewis for at hjælpe med en mordsag, der minder om en tidligere forbrydelse. Rejsen bringer ham tilbage til sin fødeø og konfronterer ham med hans mørke fortid. Mens han forsøger at opklare mordet, bliver han draget ind i øens barske miljø og særegne skikke. Det tvinger ham til at genopleve traumatiske begivenheder, der næsten ødelagde hans liv.
Jonathan Coe: Flipperklubben (The Rotters' Club)
Roman, 2001
Skildrer ungdom, venskab og politiske omvæltninger i 1970’ernes England. Fortællingen følger en gruppe gymnasieelever i Birmingham, hvor hovedpersonen Benjamin Trotter og hans venner navigerer gennem teenageårenes forviklinger, forelskelser og drømme om en fremtid som kunstnere, musikere eller forfattere.
Mississippi Burning
Amerikansk thriller, 1988
I 1964 bliver tre borgerretsaktivister i en lille sydstatsby dræbt, men det er ikke nemt for FBI-agenterne Anderson og Ward at trænge til bunds i sagen, som Ku Klux Klan er indblandet i – de sorte tør ikke, de hvide vil ikke. Baseret på virkelige hændelser.
Medvirkende: Gene Hackman, Willem Dafoe, Frances McDormand m.fl.
Instruktion: Alan Parker.
Fair Game
Amerikansk autentisk drama, 2010
I 2002 sendes CIA-agenten Valerie Plames mand, diplomaten Joe Wilson, til Niger for at undersøge, om landet sælger beriget uranium til Irak. Joe konkluderer, at det ikke er tilfældet. Da George W. Bush alligevel vælger at invadere Irak, skriver Joe i en avisartikel, at det er på et falsk grundlag. Det bliver begyndelsen på et mareridt for ægteparret. For at straffe Joe er der nemlig nogen i Bushs regering, der lækker til pressen, at hans kone er spion.
Medvirkende: Naomi Watts, Sean Penn, Sam Shepard m.fl.
Instruktion: Doug Liman.
Immigrantmuseet, Farum
Indvandringens historie
M/S Museet for Søfart, Helsingør
Særudstillinger:
Østersøens gåder – Ekko fra dybet
Pristine Seas – Bringer havet tilbage
Nulstillet
Podcastserie, 3 episoder – dr.dk
Med udgangspunkt i radiovært Jesper Deins hjerneblødning afsøger han sammen med Kristian Leth, hvad der sker, når livet forandrer sig fra det ene øjeblik til det andet.
The Marginalian: An Almanac of Birds:
Divinations for Uncertain Days
Nautilus: Your Cat Is Listening to You
– Felines may be able to learn human words
Aeon: Adjust your disgust
– The future of food is nutritious and sustainable – if we can overcome our instinctual revulsion to insects and lab-grown meat
Som regelmæssig kommentator oplevede jeg næsten en ekstrasystole, da jeg så den farvede illustration. Men indrømmet, når den nærmest stærkt emotionelle anmeldelse med en præcision, der er ethvert laboratorieudstyr værdigt, beskriver den individuelle oplevelse af billedet, forstås til fulde nødvendigheden af farvebelægningen.
Maleren fra en kendt årgang var mig helt ubekendt. Derimod kender jeg Nice efter x antal besøg gennem årene og kan sagtens danne mig et billede af den skotsk-fødte kunstmalers exit i Rivierabyen. Den rummer meget menneskeligt stykgods (eller arvegods) af forskellige strandede nationaliteter, hvortil nævnte kunstmalers profil nemt kan indrammes.
Blogejeren deler som tidligere månedens opsummerede kulturelle pensum med læseren. Blot skal fra tilskuerpladsens adderes, at filmen Fair Game er set (mindst) 2 gange, eftersom den til fulde gennem årene har bekræftet mit syn på ”NATO-partneren”. – Museet for Søfart er altid en nydelse, også for en gammel dreng, der elskede Helsingør Skibsværft.
@Erik Hulegaard: Jeg håber ikke, det oftere skulle blive nødvendigt at tilsidesætte mine asketiske illustrationsprincipper.
Nice har jeg aldrig besøgt, men jeg er bekendt med, at byen i århundreder har tiltrukket kunstnere, forfattere og intellektuelle, som har fundet inspiration i dens særlige lys, farverige omgivelser og afslappede atmosfære. Således åbenbart også Vettriano.
Ja, Fair Game er et af efterhånden mange grimme eksempler på, hvad der foregår i Guds eget land, og med den seneste politiske udvikling er der kun udsigt til, at det bliver meget værre. En formildende omstædighed er det dog, at USA ikke har opereret med censur – i hvert fald indtil videre ...
Vi er på linje hvad abstrakt (maler)kunst angår. Jeg vil umiddelbart kunne se, hvad et værk forestiller.
Jeg tilbragte engang mange timer på Tate Britain i London (havde parkeret John på Imperial War Museum), hvor jeg gik rundt og nød de gamle kunstneres værker. De gamle mestres kniplinger, fx, er et studie værd i sig selv. Den primære årsag til besøget var en særudstilling med maleren Turner, som er kendt som værende "the painter of light".
Jeg forstår så glimrende din fascination af parret på cyklen.
@Ellen: Vi har vist været omkring emnet før :-) Men måske var jeg alligevel en anelse for kategorisk med hensyn til nonfigurativ kunst. Noget kan jeg godt værdsætte, hvis farvesammensætnigen i det mindste er dekorativ – et ord, der næppe indgår i en kunstkritikers vokabularium. For mig giver det bare ingen mening at have et billede hængende, hvis der ikke er nogen nydelse forbundet med at se på det.
Det er et meget interessant emne hvorfor krigsmuseer altid er en uendelig kilde til fascination og fordybelse selv for fredselskende mænd. Det må ligge i den mandlige psyke.