April begynder som bekendt med en dag, hvor det er fuldt ud acceptabelt at lyve folk lige op i ansigtet. 1. april er dagen, hvor vi beslutter os for at tage fusen på hinanden og lade som om, vi synes, det er sjovt. Den skælmske onkel hvisker en i øret, at han er blevet forlovet med Birthe Kjær, og de har planer om at flytte til Australien, og aviserne meddeler, at Metroen nu har fået en ny rute direkte til Møn. Men selv om en aprilsnar som regel er så gumpetung, at de fleste gennemskuer den med det samme, skal der alligevel nok være et par stykker, der hopper på, at Kong Frederik har skiftet karriere til professionel fodboldspiller. Jeg kunne være en af dem.
Lad os gå let hen over vejret i april, for april er vejrgudernes egen aprilsnar
Aprilsnar er heldigvis begrænset til en enkelt dag. Men så let slipper vi ikke for løjerne, for senere på måneden kommer påsken. Det er den tid, hvor vi lader som om, vi forstår, hvad de forskellige helligdage betyder. De fleste har nok en vag fornemmelse af, at der er noget religiøst involveret, men hvorfor hedder det egentlig skærtorsdag? Efter sigende markerer dagen den sidste nadver, men for de fleste markerer den bare starten på en lang weekend fyldt med overdådige frokoster og uigennemskuelige traditioner med påskeharer og chokoladeæg gemt rundt om i haven. Langfredag er dagen, hvor Jesus blev korsfæstet, men den er så kedelig og dyster, at den primært bliver brugt til at brokke sig over, at alting har lukket. Påskesøndag fejrer vi Jesu opstandelse, men for de fleste er det mere en restitutionsdag efter påskefrokosten. Anden påskedag fungerer som en uventet bonus, hvor ingen helt ved, hvorfor vi har fri, men ingen stiller spørgsmål, fordi en ekstra fridag altid er velkommen.Lad os gå let hen over vejret i april, for april er vejrgudernes egen aprilsnar. Men selv om april er lunefuld, er den også en forsmag på den tid, vi alle har ventet på: Foråret, sommerens spæde begyndelse og det nærmeste vi kommer en følelse af ubetinget lykke i Danmark. I hvert fald indtil juli oprinder, og det regner hele tiden.
* * *
Lav, men behagelig musik til april
1. april ved man, hvor man har, for på den dag indfører Trump ikke nye toldsatser. Han vil tages alvorligt.
Påskens placering derimod skal beregnes med en kompliceret algoritme, som tager højde for bl.a. jævndøgn og fuldmåne. Det blev man enige om for laaang tid siden, og så er man ikke enige alligevel, for forskellige kirkeretninger placerer påsken forskelligt.
Jeg hælder til, at påsken er, når der spilles DM i skak, og sådan kan man blive ved.
@Eric: Jeg har hørt, at supermarkeder, blomsterhandlere og slikbutikker beregner påskens placering efter den samme komplicerede algoritme, du nævner, og trækker derefter en måned fra. Og det er ikke en aprilsnar! Det håber jeg til gengæld, Trump snart viser sig at være ...
Apropos, så kender vi vist alle sammen en vis orangefarvet mand, som hver eneste dag leger 1. april (måske netop undtaget 1. april, som nævnt), fordi han hver dag lyver folk lige op i ansigtet!
Er de mere seriøse medier ikke også holdt op med at aprilsnarre folk? Der er så mange falske nyheder i omløb i forvejen, at det enten vil drukne helt eller blive opfattet som sandhed. Hmmm, okay ... det er måske også meningen, men alligevel ...
Her hvor dagen lakker mod enden, kan jeg konstatere, at aprilsnartraditionen lever i værste velgående. Inges Kattehjem hævede dog standarden betragteligt:
Forskere har fundet ud af at alle katte har et unikt katteaftryk. Ligesom vi mennesker alle har et unikt fingeraftryk.
Så de mener at vi i fremtiden vil kunne registrere vores katte via aftryk og på den måde finde vores kat igen, hvis den bliver væk.
Tanken er at det kan gøres via dyrlægerne der scanner det ind og sender det til katte registret. Finder man så en kat, kan man scanne poten og finde ejeren via et match.
Jeg elsker eksemplet fra Inge´s Kattehjem. Med lidt distraktion kunne man godt tro på det.
Selv Trump vælger (dog af andre årsager) at vente til i dag med at forkynde sine nyeste rigide tiltag, skønt de - ud fra en normal sund tankegang - hørte til pr. 1. april.
Gennemgangen af påskedagenes symbolik ville nok være genstand for en repetition på Pastoralseminariet.
@Erik Hulegaard: I hvert fald var det nok dagens mest nuttede aprilsnar.
Med hensyn til gennemgangen af påskedagenes symbolik kan jeg forestille mig, at Pastoralseminariet vil gå en anelse mere i dybden.